Zakaj Vismed vsebuje tudi esencialne ione?

V naravnem solznem filmu najdemo elektrolite kot so natrij, kalcij, magnezij in kalij. Igrajo pomembno vlogo pri vzdrževanju intaktnosti in prehranjevanju celic roženice.

Biološko najbolj pomembni elektroliti so natrij, kalij, kalcij in magnezij. Najdemo jih v citosolu (znotrajcelični tekočini), kjer igrajo pomebno vlogo pri delovanju celic. Prisotni so pa tudi v zunajcelični tekočini. Celice za svoje delovanje potrebujejo sicer tudi druge elemente v sledovih, toda gledano iz stališča elektrolitskega ravnotežja, so zgoraj omenjeni elektroliti bistveni. Ključni so pri uravnavanju osmotskega pritiska in stabilnosti celic.


Kalij (K+) in Natrij (Na+)

Kalij je pozitivno nabit ion(kation), ki igra pomembno vlogo pri delovanju vseh celic. 98% kalija se nahaja znotraj celic, le 2% ga najdemo v zunajcelični tekočini. Ravno nasprotno je z natrijem, ki ga večinoma najdemo v zunajcelični tekočini. Skupaj igrata pomeben par pri uravnavanju koncentracijskega gradienta med celično notranjostjo in zunanjostjo. Gre za tako imenovano uravnavanje gradienta s pomočjo ionske Na-K črpalke na celičnih membranah. Skupaj vzdržujeta primeren električni potencial, ki omogoča medcelično komunikacijo.

Magnezij (Mg2+)

Magnezij je pomemben element v sledovih. Predstavlja pomembno vlogo v  več kot 300 encimih in je zato pomemben pri vzdrževanju ključnih biokemijskih procesov.

Kalcij (Ca2+)

Kalcij po volumnu in funkciji predstavlja enega najpomembnejših mineralov v našem telesu. Pomemben je pri prenosu signalov med celicami, vključen je v številne encime in je pomemben pri vzdrževanju elektrolitskega ravnotežja preko celičnih membran.

Esencialni ioni igrajo pomembo vlogo pri vzdrževanju intaktnosti roženice. Pomembni so za zagotavljanje stičnosti epitelnih celic roženice in varujejo roženico pred vdorom bakterij in virusov.