HIALURONSKA KISLINA (HIALURONAT)


Natrijev hialuronat, bolj poznan kot hialuronska kislina, je človeku lastna naravna snov.  Pojavlja se zlasti v tistih tkivih, kjer je potrebno zadrževanje vlage, oziroma je potrebno mazanje med različnimi plastmi tkiv, tako da se zmanjša trenje med njimi. Hilaluronat najdemo v steklovini očesa, v solznem filmu, v sklepnem hrustancu in medsklepni tekočini. Prisoten je v vseh sluznicah in predstavlja pomembno komponento kože.
Hialuronat v telesu opravlja več funkcij:

  • Zadržuje vlago: hialuronat zaradi svoje sestave lahko absorbira in zadržuje ogromne količine vode
  • Mazanje : zmanjševanje trenja
  • Medij za transport hranil za celice
  • Filter za vnetne molekule

Za boljšo predstavo si lahko natrijev hialuronat predstavljamo kot špagete. Če hialuronat pogledamo z elektronskim mikroskopom dobimo podobno sliko. Gre za gosto prepleteno mrežo molekul. Kljub veliki gostoti in prepletenosti ta mreža ostaja elastična in prilagodljiva.

Z natrijevim hialuronatom si lahko pomagamo


Strokovnjaki iz TRB Chemedice imajo  dolgoletne izkušnje z raziskovanjem in razvijanjem terapevtskih izdelkov temelječih na natrijevem hialuronatu. S svojo predanostjo znanstveno raziskovalnemu delu jim je uspelo razviti biotehnološko rešitev za nego oči v obliki kapljic in gela Vismed. Vismed  je varna in učinkovita rešitev, ki dokazano zmanjšuje težave s suhim očesom. Vsi izdelki iz linije  VISMED® so osnovani na natrijevem hialuronatu, ki je telesu lasten in zaradi svojih lastnosti predstavlja idealen nadomestek za solzni film.

Hialuronat s svojimi fizikalno kemijskimi lastnostmi daje solznemu filmu posebne reološke značilnosti. Natrijev hialuronat ima to prednost, da se v raztopinah obnaša viskoelastično. Viskoelastičnost je lastnost določenih tekočin (ne-newtonskih), da ob prisotnosti strižnih sil zmanjšajo svojo viskoznost ob hkratnem povečanju svoje elastičnosti.


Kako se to odraža na očesu? 

Ko je oko odprto hilauronat na očesu ustvarja zaščitni film z veliko viskoznostjo, ko pa se veke zaprejo, se viskoznost solznega filma zmanjša in poveča se njegova elastičnost. Posledično se zmanjša trenje med veko in očesno površino. Zaradi elastičnosti veka solznega filma ne izvrže. 

Z uporabo izdelkov Vismed boste takoj občutili občutke olajšanja težav s suhim očesom.


Kako deluje Vismed®

Natrijev hialuronat v vlažilnih kapljicah VISMED® na očesni površini izoblikuje zaščitni film, ki oko vlaži in varuje. Poleg velike sposobnosti zadrževanja vode in dolgotrajnega vlaženja, hilauronat stabilizira solzni film in zveča njegovo obstojnost. Vismed zaradi svoje sestave zelo dobro posnema delovanje naravnega solznega filma. 

Pri odprti veki hialuronat tvori viskozen zaščitni film na očesu. 

Ko se veka zapira se molekule hialuronata poravnajo in se brez trenja razporedijo po površini roženice.

Pri uporabi Vismed®-a se viskoznost solznega filma med zapiranjem veke zmanjša. Hkrati se poveča njegova elastičnost. Posledično je manj trenja ob zapiranju vek in veke solznega filma ne izvržejo iz očesne površine.