Kaj je osmolarnost?

Osmolarnost je mera za osmotski tlak, ki pomaga pronicati vodi skozi polprepustno membrano, npr. celično steno roženičnega epitela / povrhnjice roženice. Izražamo jo s količino raztopljenih snovi (topljencev) v solznem filmu (Osm/l). Osmolarnost normalnega solznega filma je okrog 300 mOsm/l (izoosmolarno stanje), pri suhem očesu pa se lahko zveča tudi na 340 mOsm/l (hiperosmolarno stanje).

Kako solzni film postane hiperosmolaren?

Poglavitni vzrok je neravnovesje, ki nastane zaradi zmanjšanega nastajanja in/ali večjega izhlapevanja solz. Posledično se v solznem filmu zveča koncentracija topljencev in ta postane hiperosmolaren.

Naravna zakonitost je, da v situaciji, ko sta dve raztopini z različno osmolarnostjo ločeni s polprepustno membrano, topilo prehaja skozi polprepustno membrano iz raztopine z nižjo koncentracijo topljenca v raztopino z višjo koncentracijo.


Podobna situacija se dogaja na očesni površini, kadar imamo suho oko. Posledica suhega očesa je namreč zvišanje osmolarnosti solznega filma. Zaradi tega voda iz celic roženice skozi celične stene (polprepustna membrana) prehaja v solzni film z zvišano osmolarnostjo. Posledica tega je izsuševanje celic roženice, kar po določenem času lahko vodi do propadanja samih celic.

Kakšne so posledice hiperosmolarnosti solznega filma pri suhem očesu?

Oftalmologi so hiperosmolarnost nedavno označili za osrednji mehanizem, ki povzroči vnetje očesne površine, njene poškodbe in povzroča simptome suhega očesa, ki nadalje sprožijo kompenzatorne mehanizme pri suhem očesu.

Kakšne so prednosti uporabe hipotoničnih kapljic/gelov Vismed za vlaženje pri suhem očesu?

Stanje solznega filma s preveliko koncentracijo topljencev in premalo tekočine lahko hitro in učinkovito izravnamo z uporabo hipotoničnih vlažilnih kapljic ali gelov Vismed, ki ponovno vzpostavijo naravno, izoosmolarno stanje solznega filma.

Pri suhem očesu osmolarnost solznega filma naraste, zato celice roženičnega epitelija lahko dehidrirajo in propadejo. Po vkapanju hipotoničnih vlažilnih kapljic ali gela VISMED® v oko se osmolarnost poškodovanega solznega filma zniža na normalno vrednost. Očesna površina je tako zaščitena in primerno navlažena