Vnetje vek - blefaritis

Blefaritis je vnetje robov vek, ki se izraža kot otekla veka s pordelim robom. Blefaritis lahko spremljajo stafilokokne okužbe vek in žlez lojnic na njihovih robovih (meibomove in zeisove žleze) ter seboroični ekcem lasišča in obrvi. Vnetje vek povzroča občutek tujka v očeh, oči in veke lahko pečejo, srbijo, pordijo in so občutljive na sončno svetlobo. Veke lahko otečejo in včasih tudi delno izpadejo. Včasih blefaritis povzroči izgubo trepalnic, brazgotinjenje robov vek ali vodi celo do poškodb roženice. 

Poznamo več vrst blefaritisov:

  • prhljajni blefaritis
  • infekcijski blefaritis
  • alergijski blefaritis

 

Vnetje vek je pogosto dolgotrajna kronična bolezen. Z dosledno in vsakodnevno nego vek se lahko težave čez čas umirijo ali celo izginejo. Da bi težave odpravili, včasih lahko traja tudi več tednov. Mnogokrat zadošča že redno odstranjevanje ostankov, ki se nabirajo na robovih vek. Če je vnetje bakterijskega, virusnega ali alergijskega izvora je potrebno dodatno zdravljenje z zdravili. V vsakem primeru za natančno diagnozo svetujemo obisk zdravnika, ki vam bo ustrezno svetoval glede zdravljenja.

Kaj lahko storite sami pri vnetih vekah?

Dnevno čiščenje in nega robov vek ter izogibanje sprožilcem težav z vekami lahko zmanjšajo pogostost in resnost  vnetja vek.